Online Katalog

Online Katalog

Günümüz dünyası artık dijitalleşmiş ve internet üzerinden pek çok şeye ulaşılabilir hale gelmiştir. Durum böyle olunca işletmeler ve markalar da interneti aktif bir şekilde kullanarak müşterilerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan ve pazarlama alanında büyük önemi bulunan kataloglar ise bu bağlamda internet ortamına taşınarak online katalog adını almıştır.

Online kataloglar, firmaların herhangi bir ürün veya hizmet ile alakalı bilgileri müşterilerine ulaştırabildikleri önemli araçlardır. Genellikle PDF formatında olan bu pazarlama araçları, çevirmeli defter veya uygulama şeklinde de görülebilmektedir. İnternet kullanımının artmasına bağlı olarak online katalog kullanımı da günümüzde yaygınlaşmıştır.

Online Katalog Nasıl Hazırlanır?

Online kataloglar, üzerinde ürün ve hizmetler ile alakalı bilgilendirmelerin yer aldığı araçlardır. Bu araçların hazırlanması için bazı programlara veya yardımcı web sitelerine ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle ürünlerinizin görselini oluşturmanız gerekir. Bu görselleri oluştururken profesyonel ekipmanlar kullanmalı ve ışık ayarını iyi yapmalısınız. Görseller hazır hale geldikten sonra bilgilendirici metinleri hazırlayabilirsiniz.

Bilgilendirici metinleri hazırlarken ürününüzün özelliklerini ve sunduğunuz hizmetleri net bir şekilde aktarmalısınız. Ardından hazır hale gelen görsel ile metinleri online katalog üzerinde doğru konumlara yerleştirmeniz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirirken renk ve şekil uyumuna dikkat etmeli, olabildiğince şık ve sade bir tasarım hazırlamayı amaçlamalısınız.

Online Katalog Avantajları Nelerdir?

Bildiğiniz üzere internetin bizlerde olduğu gibi firmalar ve markalar için de önemi çok büyüktür. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte zaman ve mekan kaygısı yaşamadan her konuda bilgi alabilmekteyiz. Bu da bizlere birçok avantaj sağlar. Firmalar ve markalar için online katalog avantajları ise şunlardır:

  • Basılı kataloglar ile kıyaslandığında çok daha düşük maliyet gerektirir.
  • Müşterilere çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir.
  • Yalnızca belirli bir bölge ile sınırlı kalınmaz. Dünyanın her yerinden hedef kitleye ulaşmak mümkündür.
  • Daha renkli ve canlı tasarımlar elde etmek mümkündür.
  • Müşterilerin e-posta kutularında ve cihazlarında uzun süre bekleyebildiği için çok daha kalıcıdır.
  • s
  • Video ve ses dosyaları eklenebilir.

Yukarıda yer alan avantajlar sayesinde günümüzde online katalogların sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Sizler de bu katalogları tercih ederek hedef kitlenize çok daha kısa süre içerisinde ulaşabilir ve markanızın değer kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Online Kataloğun Markalar İçin Önemi

Online katalogların markalar için önemi çok büyüktür. İnternet kullanımı bu denli yaygınlaşmadan önce markalar basılı kataloglar hazırlayarak müşterilerine bu kataloglarını ulaştırmaktaydı. Ancak basım giderleri ile gönderim giderleri göz önüne alındığında bu durumun markalar için büyük bir külfet olduğu görüldü. Online katalogların yaygınlaşması ile birlikte markalar da bu külfetten kurtulmuş oldular.

Online katalog ile müşterilere ulaşmak çok daha basit bir hale gelmiştir. Müşterilerinizin e-posta adresine göndereceğiniz veya web siteleri üzerinden paylaşacağınız PDF formatındaki online kataloglar sayesinde tek tıkla ürünlerinizin pazarlamasını yapabilirsiniz. Üstelik bu online kataloglar indirilebilir ve paylaşılabilir bir yapıda olduğu için hedef kitleniz arasında yayılacaktır.

Online Katalog ile Basılı Katalog Arasındaki Farklar

Online kataloglar ile basılı kataloglar arasında birçok fark bulunur. Bu farklardan en çok göze çarpanı ise maliyet olarak karşımıza çıkar. Basılı kataloglar için basım giderleri ile gönderim giderleri yüksekken, online kataloglarda bu giderler neredeyse sıfırdır.

Online katalog ile tüm dünyadaki müşterilere pazarlama yapılabilir. Ancak basılı katalogları herkese ulaştırabilmek ne yazık ki mümkün değildir. Tüm bunların yanı sıra online kataloglarda ses ve video eklenebildiği için daha özgür bir kullanım söz konusudur. Sizler de bu farkları göz önüne alarak kendi kararınızı verebilirsiniz.